Eski Foça Gezi Notları | Ege’nin Sevimli Sahil Kasabası

Eski Foça’yı gözleriyle görmek isteyenler için yine pek çok zaman yaptığımız gibi videomuzu buraya ekliyorum. Önce ya da sonra izlemeyi size bırakıyorum. 🙂

Eski Foça

Eski Foça, herkes duymuştur ismini değil mi? Açıkçası Foça öyle kocaman bir yer değil yani öyle günler harcamanıza gerek yok gezmek için. Bir günde bile genel bir fikriniz oluşur ama derseniz ki ben bu güzelliğe doyamam ki haklısınız bence o zaman uzatabilirsiniz. Foça denince akla hemen foklar gelmelidir. Eskiden bu çevrede denizde foklar olurmuş, zaten ünü de buradan gelmekte. Bu nedenle fok anlamına gelen “Fokai” tabelalarını günümüzde hala görmek mümkün. Fokai’nın adı değişe değişe Foça ismini almış. Foklarsa artık Foça’nın sembolü haline gelmiş.

Eskiden foklar yaşarken foklar falan değilmiş tabi sembolü, o zamanlar değerini bilememişler. Horozmuş ne hikmetse. Bu da genel kültür olarak bulunsun.

Eşsiz bir manzarası var böyle Foça’nın

Aslında miniminnacık bir yerdir Foça. Asıl merkez Küçükdeniz denen koyun etrafına kurulmuştur bir de Büyükdeniz vardır o ise daha büyük bir koydur. Foçanın bilinmesi gereken en önemli özelliklerinden bir tanesi denizinin çok temiz olmasıdır. Canınızın istediği herhangi bir noktasından denize girebileceğinizi söylemek istiyorum.

Küçükdeniz işte burası. Videomuzda röportajın yapıldığı yer de Küçükdenizdir. 🙂

Foçaya girerken arabanızı boş bulduğunuz yere parkedin zaten yazın ya da hafta sonu giderseniz kalabalık, e yer bulmak kolay değil zaten Foça küçük bir yer. Yürüyerek hemen biter. Bırakın gitsin bırakın ki girişteki pazarcı teyzeleri görün. Organik bir kaç alışveriş yapın.

Oh organik yumurtalar ve sebzeler sizi bekler.

Gel vatandaş Foça arılarının balları bunlar. 😀

Efsaneler

Pek çok efsanesi var Foça’nın bence bu efsaneler can sıkan türden olmak yerine eğlenceliler. Mesela Foça’da Karataş denen bir yer varmış bir kere ayağınızı oraya basarsanız, Foça’ya bağlanıyormuşsunuz ve pek çok kez daha ziyaret ediliyormuş. Benim tezime göre Foça zaten küçük bir yer kesin basmışızdır ayağı Karataş’a.

Neredesin Karataş söyle bi?

Yaz aylarında tekne turları ile meşhurdur. Siren Kayalıkları, Orak Adası, İncir Adası gibi pek çok yeri ziyaret edebilirsiniz.

Siren Kayalıkları

Siren Kayalıkları’ndan bahsetmek istiyorum sizlere, siren denince akla düüüüt sesi gelse de, araştırmalarımda gördüm ki bu siren o siren değil aslında. Efsane 2 geliyor. Siren denen şey eskiden yaşayan yaratıklarmış. Alt tarafı deniz kızı gibi balık üst tarafı ise çook güzel kızmış. Deniz kızlarından farklı olarak iki kuyrukları varmış ve sesleri çok çok güzelmiş. Siren kayalıklarına gelen denizcileri de bu güzel sesleriyle büyülerlermiş ve denizciler de kayalıklara çarparmış. Bu yüzden denizciler kulak tıkacı takarlarmış.

Siren kızım şarkısını söylüyor

Siren Kayalıklarını ziyarete giderseniz günümüzde yaşayan fokları görmüş olacaksınız. Bu arada ben foklara hep fok balığı derim ağız alışkanlığı. Olsun ilkokul 1. sınıftan beri onların memeli olduğunu hepimiz biliyoruz nasıl olsa. 🙂

Seray bana fok balığı derken ben. 😀

Nasıl Bir Yer?

Tam huzur bulacağınız bir yer. Biz mesela Nisan ayında gittik, havalar müthiş. Tam gezilecek, güneş banyosu yapılacak zamanlar. Foça’nın en önemli bir diğer olayı ise balık. Balıkçı amcalar göreceksiniz çok fazla. Tezgahlarını açmışlar yerlere satış yapıyorlar. Mesela balık restoranları göreceksiniz. Mutlaka içine oturup tadın diyeceğim yerler olacak. Unutmadan söyleyelim midye yemeden dönmeyin derim. Gençleri göreceksiniz etrafta pek çoğu almış bir eline içeceğini bir eline midyesini oturmuşlar keyif yapıyorlar.

Her yer böyle tezgahlarla dolu. O dönem hangi balık çıkıyorsa mideye indirin.

Bak ne göstereceğim size. Bahar ve yaz aylarında açan çiçekler Foça’yı şenlendirmiş mi görelim siz karar verin.

Bu ne biri bana söylesin.

Çok güzelsin ev.

Gece Foça mı buyrun bakalım 🙂

Gecesi gündüzünden güzel bence siz ne dersiniz?

Bir de bahar aylarında giderseniz kimseler olmuyor adeta ve içiniz huzurla kaplanıyor. Kuş sesleriyle beraber ışıkların denizde yansımasını gördükçe bence bir kere daha hayran kalacaksınız bu güzel sahil kasabasına.

Eski Foça’da Nerede Yesek?

Sahil Restaurant en ünlü restoranlarından biridir. Foçadaki tüm restoranlarda kediler vardır. Kedi sevmeyenler için can sıkıcı durumlar yaşanabilir söyleyeyim. Bence sevin tüm hayvanları da sevip korkanlar olabilir saygı duyarım. 🙂 Sahil Restaurantta çipura oldukça lezzetli oluyor. Bu konuda bana güvenin. Çalışanlar da çok ilgili. En son size tatlı dahi ikram edebilirler.

Sahil Restaurant

Meze çeşitleri böyle, hepsi de lezzetli

Akşama doğru manzara böyle oluyor.

Menü fiyatlarıyla hizmetinizdeyiz. 🙂

Eski Foça’da Kamp Yerleri Var Mı?

Eski Foça’dan, Yeni Foça’ya giderken kamp alanları, piknik alanları görmek mümkün. Biz şansımızı Sazlıca Kamp Alanından yana kullandık. Başındaki bey çok ilgili bir abi. Giriş ücreti kişi başı 7.5 TL fakat biz geç saatte gittik diye 5 TL’ye indirdi. Yani ne bulduysak kazıklayalım diyen yok. Sahilin yanında yeşillikler içinde bir alan. Öyle kocaman falan değil alanımız ama bir değişiklik yapalım derseniz ziyaret edebilirsiniz. Biz önce yanlışlıkla yan mekana gitmişiz orası kötüydü baya yanlışlıkla girerseniz dikkat edin. Sazlıca Kamp Alanı ona nazaran çok çok iyiydi. 🙂

Biz alışverişi Foça’dan dönerken Migrostan yapmıştık ama kamp yakınlarında Pehlivanoğlu varmış oradan da yapabilirsiniz.

Bu da bizim küçük mangalın üzerindeki biraz tavuk, biraz biber, biraz sucuk. Amaç eğlenmek 🙂

Bu arada Foça gezilecek yerler ile ilgili Gezitta.com da çok güzel bir yazı yazmış, bakalım beğenecek misiniz? 🙂

İyi gezmeler, giderseniz haber vermeyi unutmayın. 🙂

P.S: Instagram’da baya etkiniz gelsenize.

instagram.com/serayinpusulasi

Youtube’u zaten söylemiyorum bile.

youtube.com/serayinpusulasi

İzmir’in güzel festivallerinden Alaçatı Ot Festivali’ni merak edenler için yazım burada.

Related posts

Adrasan – Olimpos – Çıralı | Suluada: Yerli Maldivler

Amsterdam Gezi Rehberi | 10 Maddede Amsterdam

Gazozcu Münire | İzmir Mekan Önerisi

2 yorumlar

Alaçatı Ot Festivali 2018 | İzmir Festivalleri | Seray'ın Pusulası 2 Mayıs 2018 - 00:08

[…] Eski Foça gezi notlarım için tık tık. […]

Garipçe Köyü | İstanbul'da gezilecek yerler | Seray'ın Pusulası 3 Mayıs 2018 - 23:45

[…] Eski Foça gezi rehberimiz için tık tık. […]

Yorum yap