Arabayla Yurt Dışına Nasıl Çıkılır? | 2018

Biz bir kaç ay öncesine kadar İstanbul’da yaşıyorduk. Temmuz ayında çok sıkışık bir zaman diliminde tatile çıkmak istedik. Hızlıca ulaşabileceğimiz ve kolay rezervasyon yapabileceğimiz bir yer olması önemliydi. Yunanistan Thalatta Kampı seçtik. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Bu kez arabayla yurt dışına çıkmak istedik. Çünkü bir çok kez otobüsle seyahat yapmıştık, neden arabamızla olmasın dedik ve başladık araştırmaya şimdi size en kolay yoluyla açıklıyorum.

Çipli Ehliyetlerle Rahatlık Zamanı

Öncelikle araştırdık. Arabayla yurt dışına çıkmak için ne gerekiyordu? Bizim ehliyetimiz eskiydi. Eski ehliyeti olanlar 486 TL karşılığında beynelmilel ehliyet adında uluslar arası geçici bir ehliyete sahip oluyorlarmış. Bunu alabilmek için Türkiye Turing ve Otomobil Kurumuna gitmeniz gerekiyordu fakat artık yeni ehliyetler sayesinde bu aşamayı atlayabiliyorsunuz. O nedenle bir an önce ehliyetlerinizi yenileyin.

Yeni ehliyetler

Avrupa ülkelerinde artık çipli ehliyet rahatlığı var ancak farklı prosedüre sahip iki yeri de araya sıkıştıralım.

Bulgaristan’da sınırda ehliyet sorulmuyor ancak polis durdurursa göstermek zorundasınız, bence temkinli olmakta fayda var. Siz ya beynelmilel ehliyetinizle ya da yeni ehliyetinizle beraber gidin.

Gürcistan’da ise o ülkeye zaten kimliklerinizle geçmek mümkün, pasaporta gerek yok. Ehliyet konusuna gelirsek de uluslararası bir ehliyetiniz olmasına gerek yok. Eski ehliyetinizin olması bile yeterli. Arabada bulunan  kişilerin de kimlikleri de soruluyor. Arabayı sınırdan geçerken kimin ehliyeti gösterildiyse, o kişi kullanmalı. Dikkat etmek gereken tek şey bu.

Eski Ehliyetim Varsa Ne Olacak?

Eğer eski ehliyetiniz var ve acilen yurtdışına çıkmanız gerekti. Bu durumda üzülmeyin, çareler tükenmiyor neyse ki. Yukarıda da bahsettiğim gibi Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na başvurup beynelmilel ehliyet almanız gerekir. Bu işlem gözünüzde büyümesin yarım saatlik işi var. Gidip orada tüm işlemlerinizi en fazla 30 dk içerisinde halledebilirsiniz.

Bu şekilde ufak bir kitapçık veriyorlar.

Beynelmilel Ehliyet Uluslararası Sürücü Belgesi‘dir ve bu ehliyet vatandaşların ikamet ettikleri ülke dışında sorunsuz taşıt kullanabilmelerini sağlayan belgedir. Alabilmek için yapmanız gerekenler;

-Sürücü Belgesi aslı, 
-TC kimlik numarası, (Ehliyetinde T.C. Kimlik numarası yazmayan müracaat sahiplerinin kimlik aslı veya fotokopisini ibraz etmeleri gerekmektedir)
-2 Fotoğraf

Aman dikkat beynelmilel ehliyetin geçerlilik süresi 1 yıldır, 1 yılın sonunda gerekirse yenilemeniz gerekecektir.

Fiyatlar;

Ruhsata Dikkat

Arabanın ruhsatı kime aitse o kişinin o seyahatte bulunması gerekli. Eğer bulunmuyorsa o kişiden vekaletname almak zorundasınız. Ya da kurumun aracını kullanıyorsanız, kurumdan vekaletname almalısınız. Bu aşama önemli.

Yeşilkart – Uluslararası Sigorta

Arabayla yurt dışına çıkmak için geriye yapmanız gereken tek bir hamle kaldı. O da Yeşilkart denen uluslararası sigortayı almak. Yeşilkart Yunanistan ve geçerli olduğu ülkelerde yaptığınız kazalarda karşı tarafın hasarlarını ödeyen zorunlu bir sigortadır. Bunu sınır kapısında gümrükten temin edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayalım.

Yeşilkart’ınız böyle tek sayfa halindeki bir belgedir.

Fiyatlar bu şekilde:

Geçerli olduğu ülkeler de bu şekilde:

Arabayla Yurt Dışına Çıkarken Özetle Dikkat Edilmesi Gerekenler;

  • Kendi pasaportlarınızı unutmayınız.
  • Schengen vizeleriniz yanınızda olmalı.
  • Sürücü belgeniz çipli değil ise; beynelmilel ehliyet almanız gerekir. Çipli ehliyetiniz var ise o zaten uluslar arası bir geçerliliğe sahip.
  • Yeşilkartınızı almayı unutmayın. Sınırdan temin edebiliyorsunuz. Yeşilkartınızı kaç gün süre ile seyahat yapacaksınız, o kadar süreyle alınız. Fazla masraftan kaçınınız.
  • Arabanın ruhsatı kime aitse o kişinin o seyahatte bulunması gerekli. Eğer bulunmuyorsa o kişiden vekaletname almak zorundasınız ya da kurumun aracını kullanıyorsanız, kurumdan vekaletname almalısınız.
  • Bir önemli diğer husus ise dönüş yolunda sorulabilir. Normal trafik sigortanız o da yanınızda bulunsun.

Amsterdam gezi rehberi için tık tık. 

Bizi daha yakından tanıyabilmek için bizi Instagram ve Youtube hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Instagram: @serayinpusulasi

www.instagram.com/serayinpusulasi

Youtube: Seray’ın Pusulası

www.youtube.com/serayinpusulasi

Related posts

Adrasan – Olimpos – Çıralı | Suluada: Yerli Maldivler

KAMP 101 | Yeni Başlayanlar için Kamp Malzemeleri

Amsterdam Gezi Rehberi | 10 Maddede Amsterdam